Debattartikel

Det är orimligt att hundratusentals svenskar vars intresse är att vårda äldre bilar och motorcyklar ska leva i ovisshet. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) måste svara på om det är förenligt med äganderätten att ett privatägt fordon enligt ett EU-förslag ska kunna bedömas som uttjänt – som avfall – och då obligatoriskt ska skrotas, skriver Henrik Nyberg, talesperson för Nätverk på gemensam väg.

Susanne Nyström påtalade i DN den 10 april under rubriken ”Vad skulle du svara på frågan om varför det är möss i matsalen”? hur makthavare allt oftare duckar ansvarsutkrävande intervjuer och undviker att bemöta journalisters frågor. Det är tyvärr en utveckling som inte enbart gäller för journalister.

”Nätverk på gemensam väg”, en sammanslutning för organisationer med tillsammans 810 000 fordonsintresserade medlemmar, stöter på samma problem. Demokratin har visat sig vara begränsad till att vi får göra vår röst hörd, men när makthavare vägrar att bemöta saklig kritik faller rösten platt och demokratins principer urholkas.

Vårt nätverk har en längre tid arbetat med ett EU-förslag om ny förordning gällande vad som ska klassas som ett uttjänt fordon och vad som ska hända med det. Kort förklarat innebär förslaget, om det antas, att ett privatägt fordon under vissa premisser kan bedömas som uttjänt – som avfall – och då obligatoriskt ska skrotas. Detta utan någon hänsyn till ägarens intresse eller avsikt med fordonet, och utan ersättning.

Nätverket har framfört kritik och förslag på förbättringar till EU-parlamentariker, till kommissionen och till regeringen. Kritiken är omfattande, men centralt ligger frågan om rätten till privat egendom – en äganderätt som är garanterad i såväl svensk grundlag som i EU:s stadgar.

Från EU-håll har man över huvud taget inte bemött kritiken, utan snarare mer än antytt att nätverket sprider desinformation och ”falska nyheter”. Vår kritik är saklig och tydlig, inom nätverket finns sakkunniga som läst tusentals sidor med förslagstext: kritiken och förslagen på förbättringar bygger på EU:s skrivelser. Men EU väljer att inte bemöta kritiken med annat än tystnad.

Vid två tillfällen har nätverket vänt sig till justitieminister Gunnar Strömmer och bett om en förklaring till hur obligatorisk skrotning av privatägd egendom kan vara i överensstämmande med den grundlagsskyddade äganderätten. Nätverket har inte fått svar på sin undran.

Det är ett allvarligt problem när journalister, vars uppdrag är att granska makten, inte får svar på sina frågor. Och när inte ens ideella organisationer ur civilsamhället, som i det här fallet representerar 810 000 oroliga medborgare, lyssnas på och vars oro inte tas på allvar, då har vi ett förtroendeproblem och en demokratibrist. Det måste undvikas – inte minst i de tider vi nu lever i.

 

Text:

Henrik Nyberg, kommunikatör Riksförbundet M Sverige och talesperson för Nätverk på gemensam väg: American Car Club Sweden, Motorhistoriska Riksförbundet, Riksförbundet M Sverige, Svenska Bilsportförbundet, Svenska Motorsportförbundet (Svemo). Sveriges fordonsbyggares riksorganisation, Sveriges Motorcyklister, Swedish Street Rod Association och Teknisk support till amatörbyggare i Sverige